שכחתי סיסמא סיסמא:  
 
אודות | מוצרים ושירותים | מגזרים ולקוחות | מרכז ידע | צור קשר

מאמרים | מנהיגות

ביוגראפיה ניהולית.

המחבר/ת: : שונית מרשק נחושתן, שותפה מנהלת, תמורות TPS ביוגראפיה ניהולית / מאת שונית מרשק נחושתן, שותפה מנהלת, "תמורות"

האדם הינו ישות מתפתחת. אדם נולד לתוך מארג של כוחות תורשה וסביבה, ואלו משפיעים עליו ומעצבים אותו. בתוך כך כוחותיו שלו, איתם נולד, צומחים ומתגבשים לכדי זהות עם כישורים ויכולות.

סך כל מאורעות האדם הינם הביוגראפיה שלו. המונח ביוגרפיה (מיונית: ביו - חיים, גרפיה - כתיבה) מתייחס לרוב לז'אנר, המתאר את תולדות חייו של אדם מסוים. ביוגרפיה יכולה לתאר אדם ממשי או בדיוני, אך השימוש במושג מתייחס בדרך כלל לדמות שחיה במציאות. ביוגרפיה מתאפיינת בתיאור אינטימי ומפורט של חיי האדם, והיא עוסקת לא רק בעובדות יבשות, אלא גם ברגשותיה ומחשבותיה של הדמות. פעמים רבות מלמדת הביוגרפיה לא רק על האדם שבו היא עוסקת, אלא שופכת אור דרכו על כל הסביבה שבה חי. בביוגראפיה של אדם יש צמתות מרכזיות בהן חלה התפתחות במהות האדם ובאופן בו הוא פוגש את העולם ואת אתגרי הצמיחה האישית שלו.

כך מתאר דוד בן גוריון את המאורעות והתחושות שלו ביום הכרזת המדינה – "באחד עשרה מודיע כתריאל כי גוש עציון נכנע. הנשים נשלחו לירושלים (בעזרת צבא?) והגברים שבויים.... באחת מועצת העם. אישרנו הנוסח של הכרזת העצמאות. בארבע הכרזת העצמאות. בארץ צהלה ושימחה עמוקה – ושוב אני אבל בין השמחים, כביום 29 לנובמבר".

ביוגראפיה ניהולית - הינה רצף החיים הניהוליים של אדם, מהתפקיד הראשון ועד לתפקידו הנוכחי. הביוגראפיה הניהולית מורכבת מציר חיצוני (התפקידים) ומציר פנימי (ההתפתחות האישית של האדם) והיא כוללת מספר פרקים. חלקם נמצאים בהלימה לתחילת וסיום תפקיד פורמלי, אם כי בהחלט ייתכן שבתפקיד מסוים יהיו מספר שלבי התפתחות פנימית. זאת נכון בעיקר בארגונים בהם אדם ממלא תפקיד אחד לאורך שנים רבות. כל פרק ביוגראפי יכול להיות שונה מקודמו במאפייני הסביבה, התפקיד, ובעיקר – בתהליך ההתפתחות האישית של הפרט.

מנהלים צעירים עסוקים בגיבוש הזהות הניהולית שלהם וברכישת כלים ומיומנויות ניהוליות. מנהלים בכירים ניצבים בפני אתגרים שונים. עבורם הניהול הוא כבר זהות אישית. מוטת השליטה עליה הם אחראים והאתגרים בפניהם הם ניצבים אינם יכולים לקבל מענה על ידי רכישת כלי ניהולי נוסף. כאן, השינוי באפקטיביות הניהולית עובר בהכרח דרך שינוי פנימי.

הציר החיצוני-
מתייחס כאמור לתפקידים אותם מילא האדם בחייו הבוגרים. בחינת הציר הזה מלמדת אותנו על המשימות בהן היה עליו לעמוד, האתגרים, כיוון ההתפתחות (ניהולי אנכי או מקצועי רוחבי), המהירות בה עבר מתפקיד לתפקיד.

הביוגראפיה הניהולית היא מקום המפגש בין ההתפתחות האינדיבידואליות של האדם לבין ההתפתחות של הארגון בו הוא עובד. כל אדם העובד בארגון נתון להשפעות של מאפייני הארגון, התרבות הארגונית, האווירה,המצב העסקי, האנשים איתם הוא עובד והמשימות אותן עליו לבצע. כל אותם מטביעים חותם באדם. למשל מנהל העובד בארגון בו שלטת תרבות של שרות איכותי ללקוח מן ההכרח שיפתח בתוכו איכויות של הכלה ואמפתיה. לכן, למרות החשיבות הרבה שרוב בני האדם מייחסים לציר זה, הרי שהוא מהווה "תפאורה" לציר הפנימי.

הציר הפנימי –
הציר הפנימי מתייחס כאמור להתפתחות הפנימית אותה האדם עושה במהלך חייו הניהוליים.

כיצד מתרחשת התפתחות זו? מן הסתם הדבר קשור קודם כל לחייו האישיים של האדם. אדם מתחתן, מקים משפחה, קובע מקום מגורים, פועל בעולם ומתוך כך מתפתח. אולם כאן ברצוננו לשים דגש על ההתפתחות מתוך התפקיד הניהולי. המפגש בין הארגון (כלומר כל מה שהוא חיצוני לאדם העובד בארגון) לבין האדם האינדוידואל לעיתים מביא ל" חיכוך " (קונפליקט), חיכוך זה מאתגר את האדם, ולכן מהווה פוטנציאל להתפתחות אישית, לצמיחה , במידה בה האדם עושה עבודה מודעת המכוונת לכך. לדוגמא- א' עבד בשלוש השנים האחרונות כמנהל מחלקה. לאחרונה התחלף הסמנכ"ל אליו הוא כפוף. הסמנכ"ל החדש הביא איתו "רוח חדשה" השמה דגש על ניהול מדיד ממוקד ביעדים ובביצועים. רוח חדשה זו מביאה את א' לעמוד בדרישות חדשות עבורו, המנוגדות לרוח של הסמנכ"ל הקודם שהתאפיינה ב"ניהול רך ואנושי" ואפשרה לא' להביא את האיכויות והעוצמות שלו לידי ביטוי (עצמות כגון – תקשורת בין אישית, אמפתיה, רגישות וכו). המציאות החדשה יוצרת עבור א' "חוויה של חיכוך", ומשום כך חוויה של חוסר נוחות. יחד עם זאת דווקא בכך גלום פוטנציאל הגדילה של א' בפיתוח בתוכו איכויות ניהוליות חדשות (ממוקדות ביצועים, יעדים ומדדים), ובכך אף הגדלת הוורסטיליות הניהולית שלו.

הזירה הפנימית בה מתרחש השינוי נקראת " מרחב הצמיחה האישי ". עבור כל אדם מרחב זה כולל מהות שונה. אולם המשותף לכולם זו התנועה הפנימית של גדילה . בכך למעשה אדם כותב את הפרק החדש בציר הפנימי של הביוגראפיה הניהולית שלו.

כאשר מנהל מתחיל לעשות עבודת התפתחות פנימית , עליו לזהות תחילה את העוצמות והחוזקות שלו, ולאחר מכן את האיכויות מהן הוא צריך לצמוח. הן אלו המעכבות אותו כיום (יתכן שבעבר הן היו פונקציונאליות וקידמו אותו, אך לא עוד). זיקוק מרחב הצמיחה האישי מאפשר לאדם, הרוצה בכך, להביא אור אל החשוך, להעלות למודע את מה שבאינסטינקט, ולקרב אותו למהות של בחירה ובכך לאפשר לעצמו למצות את פוטנציאל ההתפתחות הקיים בו.

כאשר אנו מזהים את הציר הפנימי ומתבוננים בו אנו יכולים לשרטט את " התחנות" בהתפתחות של האדם. לכל תחנה כזו משמעות משלה, וביחד ניתן להתחיל ולזהות את החוט המקשר בין כולן. כלומר להתחיל ולראות האם קיים דפוס המשחזר את עצמו או דפוס אחד הנובע מהקודם לו. אם נחזור לדוגמא של א', הרי שהוא נמצא כעת באותו תפקיד (כלומר אין שינוי בציר החיצוני) אולם הוא נכנס לתהליך של שינוי פנימי שעיקרו פיתוח יכולות חדשות, שהן לא בתוך העוצמות שלו. כלומר הן באזור חוסר הנוחות. התפיסה הניהולית של הסמנכ"ל החדש מהווה זרז והשפעה חיצונית שמחייבת את א' לתהליך של צמיחת איכויות ניהוליות חדשות. ממנהל ששם דגש על ניהול אנשים, הרי הוא מחויב כעת גם להיות משימתי, ריווחי, עסקי, להגדיר יעדים ולעמוד בהם הן ברמה האישית והן ברמת המחלקה. כעת הוא נאלץ לעמוד מול תהליכי מדידה ובקרה שוטפים. במידה וא' יצליח לפתח בתוכו יכולות חדשות אלו, הוא יהיה מוכן בצורה טובה ובשלה יותר לפגוש אתגרים ניהוליים נוספים.

"חוט,
אִם אָדָם
הָיָה מוֹשֵךְ אַחֲרָיו חוּט
לְכָל מְקוֹם שֶׁהוּא הוֹלֵךְ,
מַה הָיָה מְסמָּן אַחֲרָיו,
אֵיזוֹ דוגמא,
מִשָּׁם עַד שָׁם, קַו דַּק
עַל פְּנֵי הָאֲדָמָה
רִשׁוּם רָגִישׁ ומדויק
וְתָמִיד נִרְגָּשׁ."
חיה שנהב.

שירטוט ביוגראפי – הנחיות.

בבואך ללמוד על הביוגראפיה הניהולית שלך, עליך להתחיל מהציר החיצוני ולאחר מכן לעבור אל הציר הפנימי.

א- שרטוט הציר החיצוני –

  • כתוב את התפקידים הניהוליים אותם מילאת.
  • עבור כל תפקיד כתוב ברמת פרוט גדולה ככל האפשר – מה הייתה מטרת התפקיד, משימות מרכזיות, מדדי הביצוע וההצלחה, מי היו שותפי התפקיד, קולגות, כפיפים, מנהלים. מה היה מצב העסקי של הארגון, המשימות המרכזיות מולן הוא ניצב, מה הייתה התרבות הארגונית. כעת התבונן על כל רצף התפקידים ונסה לזהות תובנה משמעותית מכך.
  • ב - שרטוט הציר הפנימי –

  • תאר את " התחנות" הפנימיות בהן עברת החל מהיום הראשון בו הפכת למנהל. בכל תחנה תאר סיפור אחד או שניים בולטים המתארים וממחישים את החוויה אותה עברת, האתגר עימו התמודדת הצמיחה אותה עשית.
  • כעת התבונן על כל התחנות ונסה לזהות אירוע מכונן אחד או שניים. (באירוע מכונן הכוונה לאירוע מהותי בו קרה שינוי משמעותי ועמוק. בדרך כלל לאדם יש שניים שלושה אירועים כאלו בחייו הניהוליים.).
  • תאר את האירוע המכונן. מה היה השינוי שקרה בתוכך בעקבותיו.
  • כעת התבונן על כל התחנות ונסה לזהות את החוט המקשר ביניהן . מה אתה למד מכך?
  • ומה הלאה?
    נאמר כבר כי "הכל צפוי והרשות נתונה". הכוונה היא שבתוך המסגרת בה אנו פועלים ושבתוכה אנו נתונים להשפעות חיצוניות לנו, קיים מקום של בחירה. זהו המקום המודע בתוכנו, שהוא ער, רוצה להתפתח, ונמצא בתנועה. המטרה המרכזית של תהליך ההתבוננות בעבר היא כדי לפגוש את העתיד ממקום של מודעות. כנאמר – "דע מאין אתה בא ולאן אתה הולך". בתהליך של ייעוץ אישי אנו עוברים יחדיו על הביוגראפיה הניהולית והאישית של המנהל, מזהים את חוט השני העובר דרכה ומציבים את אתגרי ההתפתחות הבאים, שהם בבחינת " הפרק הבא....."

       
    אודות תמורות
    צוות תמורות TPS
    צור קשר
    מוצרים ושירותים פיתוח כישורים
    מתודולוגיה ותכנים
    מדידה וביצועים
    למידה והדרכה
    מגזרים ולקוחות מרכז ידע
    מאמרים
    צור קשר © 2012 כל הזכויות שמורות לתמורות | חפשו אותנו ב-