שכחתי סיסמא סיסמא:  
 
אודות | מוצרים ושירותים | מגזרים ולקוחות | מרכז ידע | צור קשר

מאמרים | מנהיגות

כיצד לעודד את העובדים להיות המנהיגים של עצמם

המחבר/ת: ד"ר רוית כהן-מיתר, שותפה בכירה-מנהלת, תמורות TPS

הצורך של עסקים להתמודד באופן אפקטיבי עם מצבים מורכבים מצריך עובדים בעלי יוזמה ופרואקטיביות, או במילים אחרות, עובדים שמנהיגים את עצמם. מנהיגות עצמית מתייחסת ליכולת של האדם להשפיע על עצמו ועל סביבתו לצורך השגת מטרות וביצועים גבוהים. חברות רבות גילו שכדי לעודד יוזמה של עובדים צריך להפחית בנהלים ובהנחיות ולספק לעובדים את התנאים שיאפשרו להם לפעול באופן פרואקטיבי.

לדוגמא, כאשר עובד חדש נקלט ברשת החנויות Nordstrom החשבת לאחת החנויות המספקות את השירות הטוב ביותר בארה"ב, הוא מקבל "ספר חוקים". החוק הראשון בספר אומר "השתמש בכושר השיפוט הטוב ביותר שלך בכל סיטואציה". החוק השני אומר "אין יותר חוקים". החברה מאמינה כי אנשים יביאו את הפתרונות הטובים ביותר, אם יאפשרו להם. החברה מעודדת פרואקטיביות של אנשים, כלומר, נקיטת יוזמה ולקיחת אחריות.

כל הסוגיות האלה קשורות להתנהלות אפקטיבית ונכונה במצבים משתנים ומול גורמים שונים- כלומר יכולות של מנהיגות. ספרי מנהיגות ואין-ספור מחקרים ניסו להבין את המשמעות של מנהיגות. למרות השוני הרב ולעיתים סתירות ביניהם, נראה שיש הסכמה שניתן לפתח יכולות מנהיגות וכי המפתח לפיתוחן קשור לפיתוח העצמי. כתוצאה מכך, גוברת ההתעניינות בפיתוח מנהיגות עצמית כתנאי הכרחי להתפתחות של הפרט וכתנאי מקדים לניהול ומנהיגות.

מספר מחקרים שביצענו הראו שאנשים בעלי יכולות מנהיגות עצמית גבוהות היו בעלי ביצועים גבוהים יותר ונתפסו על ידי הסובבים אותם כמנהיגים טובים יותר לעומת אנשים בעלי ציונים נמוכים יותר במנהיגות עצמית.

לאורך ההיסטוריה אנשים נתקלו במצבים בלתי אפשריים ועדיין הפכו את החלומות שלהם למציאות. מייקל ג'ורדן, אולי שחקן הכדורסל הטוב בכל הזמנים, הוצא מנבחרת הכדורסל בתיכון. לוולט דיסני, הקריקטוריסט ומפיק הסרטים האגדי נאמר על ידי עורך עיתון "אין לך רעיונות מקוריים ויצירתיים". אנשים אלה הם דוגמאות לאנשים עם מנהיגות עצמית במיטבה, ליכולת להשיג הצלחה למרות ולא בזכות הנסיבות. התפיסה של מנהיגות עצמית גורסת כי "אם אתה מאמין בכך, תוכל להשיג את זה. אם אתה יכול לחלום על זה, תוכל להיות את זה".

כיצד ניתן לעודד עובדים להיות מנהיגים עצמיים?
קביעת חזון ומטרות עצמיות - חשוב שכל עובד יגדיר לעצמו חזון ומטרות אשר ימקדו אותו במה שהוא באמת רוצה להשיג בתפקיד ובעסק. את החזון יש לנסח באופן חיובי- על העובד להגדיר לאן הוא רוצה להגיע ולפעול להשגת החזון. לפני מספר שנים פגשתי בפקידה שהתקבלה לעבודה בחברה גדולה. היא הייתה שנה בתפקיד, אך אמרה לי שברור לה לגמרי לאן היא רוצה להגיע. היא רוצה לנהל את הסניף שבו היא עובדת. 10 שנים לאחר מכן פגשתי את אותה "פקידה". היא ישבה על כיסא המנהלת. העובדים אמרו שהיה לה ולהם ברור לאן תגיע.

חופש בחירה - סטיבן קובי טוען שלכל אדם יש את האפשרות לבחור כיצד להגיב לסיטואציה וכי שימוש מושכל ביכולת בחירה זאת יביא אנשים להגיב באופן נכון יותר למצבים בעייתיים. על העובדים לאמן עצמם להגיב לא באופן אוטומטי אלא לבחור דרכי תגובה אפקטיביות מתוך הבנה כי התגובה היא הבחירה שלהם. (למשל למצב שבו לקוח מתנהג בתוקפנות, להגיב באופן אשר יגרום ללקוח להירגע ולא "להתחמם יותר").

שימוש בשפת דיבור פרואקטיבית - על העובדים לשים לב לשפת הדיבור שלהם. עזור להם להשתמש במילים אשר משדרות אחריות ושליטה במצב (למשל, במקום להגיד "אני לא יכול לעשות", לומר: "בוא נבדוק חלופות")

נחישות והתמודדות עם כישלונות - מחקרים רבים מראים את חשיבותה של נחישות ועקשנות להשגת מטרות. כולנו נתקלים במכשולים ולעיתים בכישלונות. אלה מאיתנו שרואים בהם הזדמנויות ללמידה ושיפור, יצליחו להשיגם לבסוף.

התמקדות בחוזק ולא בחולשות - חוזקות הן הבסיס לצמיחה שלנו. רובנו נוטים לרצות לשפר את החולשות שלנו ושל אחרים, אך המקור האמיתי לצמיחה והתפתחות הוא חיזוק של העוצמות שלנו. חשוב לתת לעובדים לעסוק בדברים שבהם הם חזקים.

הערכה וערעור על אמונות והנחות לא רציונאליות - בתלמוד נאמר שאנחנו לא רואים דברים כמו שהם אלא רואים אותם כמו שאנחנו. פעמים רבות אנו מפרשים את המציאות באופן הקשור להנחות ואמונות שיש לנו לגבי אנשים, מצבים והחיים בכלל. טברסקי וכהנמן, חתני פרס נובל לכלכלה, הדגימו במחקריהם את ההשפעה המכרעת שיש לאמונות ותפיסות לא רציונאליות שלנו על קבלת החלטות והתנהגויות שלנו. אנשים שרוצים לשפר את יכולות המנהיגות העצמית שלהם צריכים לאתגר את האמונות והמחשבות שלהם ולנסות למצוא הסברים חלופיים.

לדוגמה, מנכ"ל חדש שנכנס לעסק פיתח תפיסה שלילית על סמנכ"ל משאבי אנוש בטענה שהוא חלש כיוון שכאשר נכנס אליו לביקור פתע שמע את אחד העובדים צועק על הסמנכ"ל. הוא נדהם מכך שהסמנכ"ל לא העמיד אותו במקומו. ההתייחסות לאותו סמנכ"ל הפכה מזלזלת וחיזקה את תפיסת המנכ"ל לגביו. רק לאחר חודשים התברר לאותו מנכ"ל שאותו עובד שהשתולל סבל ממחלה ממושכת "והתפרק" באותו יום. הערכה מחודשת של המחשבות שלנו עשויה להביא אותנו לפרשנויות אחרות ולמנוע קיבעון על תפיסות לא רציונאליות.

תגמול עצמי - מחקרים בתחום המוטיבציה מראים כי ביצועים גבוהים מושגים על ידי עובדים בעלי מוטיבציה עצמית גבוהה. פעמים רבות אנחנו מחכים שאחרים יעריכו עשייה שלנו, פעולה חשובה בפני עצמה, אך לא פחות חשוב מזה גם לדעת להעריך את עצמנו. הערכה עצמית היא המנוע החזק ביותר, ודרכו נוכל ל"הדביק" גם אחרים בהערכה כלפינו.

חשוב שנדע לתגמל את עצמנו גם במהלך ביצוע המשימה ולא רק בסופה. מחקרים רבים מראים שהדרך לשפר שביעות רצון ממשימה היא להפוך אותה ליותר מאתגרת וליותר משמעותית. כדי לגרום לאנשים הנאה בעבודה לא תמיד צריך להקל עליהם. לפעמים דווקא האתגר גורם להנאה ולסיפוק. גם כאן, לא צריך לחכות שהמנהל ייצר משימה יותר מעניינת או משמעותית. העובדים יכולים ליזום ולמצוא דרכים להפוך את התפקיד שלהם ליותר מעניין, יותר מתאים לכישורים שלהם או יותר משמעותי.

דיבור עצמי - מחקרים רבים מצאו קשר בין דיבור עצמי לבין הצלחה במטלות שונות. לפני מספר שנים ליוותי מנהלת שנחשבה תמיד לאדם מאוד חזק ולעיתים אפילו קצת קשוחה וקרה מידי. באחד המפגשים עם העובדים העלה אחד העובדים סיפור אשר הזכיר לה סיטואציה קשה במשפחתה והמנהלת החלה לבכות. במשך מספר ימים כעסה על עצמה המנהלת על כך ש"התפרקה" ליד עובדיה וחששה שתיתפס כחלשה. רק לאחר שנפגשנו ולאחר שהצליחה לשנות את המילים הקשות שאמרה לעצמה ("אני חלשה", "עשיתי בושות ליד כולם") באמירות מחזקות ("עכשיו הם ייראו שאני אנושית") חזרה לתפקוד רגיל. הדיבור העצמי החיובי שלה אף סייע לה לשפר את הדימוי מ"דג קר" לאדם רגיש. כדי לשפר את המנהיגות העצמית יש לתרגל אמירות חיוביות (למשל, "על מה אני אסירת תודה")

דימוי מנטאלי - מרק ספיץ, השחיין שזכה בשבע מדליות זהב ונחשב לאחד הספורטאים הגדולים בכל הזמנים סיפר שאחד הסודות שלו להצלחה המטאורית הוא תרגול מנטאלי של התחרות (ערב לפני הוא דמיין את עצמו קופץ למים, שוחה וזוכה). הדימוי המנטאלי מאפשר לאדם להתנסות בפעולה, לתרגל אותה ולחוות את התוצאות שלה מבלי שעדיין ביצע אותה בפועל. מחקרים מצאו שאנשים אשר מדמיינים את ביצוע המטלה ואת התוצאות שלה מצליחים יותר בביצוע הממשי.

פורסם ב בתאריך ה- 17/4/11

SELF LEADERSHIP
מחברים: ד"ר רוית כהן-מיתר, אברהם כרמלי ויעקב ויסברג
מאמר זה (במקור באנגלית: (Self-leadership skills and innovative behavior at work בוחן את מערכת היחסים בין יכולות הניהוליות וחדשנות בעבודה. נתונים נאספו משישה ארגונים שונים בישראל ומציעים על בסיס מחקרי דרכי פעולה שונות על מנת להגביר התנהגות חדשנית בעובדים שלהם. כמו כן זיהוי בחשיבות בניית יכולות ניהוליות על מנת לעמוד בהצלחה בציפייה להתנהגות חדשנית מצד העובדים בארגון.

   
אודות תמורות
צוות תמורות TPS
צור קשר
מוצרים ושירותים פיתוח כישורים
מתודולוגיה ותכנים
מדידה וביצועים
למידה והדרכה
מגזרים ולקוחות מרכז ידע
מאמרים
צור קשר © 2012 כל הזכויות שמורות לתמורות | חפשו אותנו ב-