שכחתי סיסמא סיסמא:  
 
אודות | מוצרים ושירותים | מגזרים ולקוחות | מרכז ידע | צור קשר

מאמרים | מנהיגות

מנהיגות שלך את אחרים מתחילה מהיכולת שלך להנהיג את עצמך

המחבר/ת: ד"ר רוית כהן-מיתר, שותפה בכירה-מנהלת, תמורות TPS

"לא קל למצוא אושר בתוכנו. בלתי אפשרי למצוא את זה במקום אחר" - אגנס רפילייר

מנהלים חוזרים ומבקשים לשפר את יכולות המנהיגות וההתנהלות של עצמם או של מנהלים בארגון שלהם. התלונות השכיחות הן "אני עמוס מידי ולא מספיק" או הוא "לא מנהל נכון את הזמן שלו"; "קשה לי עם המנהל שלי או עם הכפיפים שלי" או "צריך לחזק אצלו את יכולות המנהיגות שלו; ו"קשה להתקדם ולהתפתח במקום הזה" או "צריך לפתח אצלו את היוזמה , לשפר אצלו את יכולת ההתמודדות עם מצבים מורכבים וכדו"

כל הסוגיות האמורות קשורות להתנהלות אפקטיבית ונכונה במצבים משתנים ומול גורמים שונים- כלומר יכולות של מנהיגות. ספרי מנהיגות ואינספור מחקרים ניסו ל"פצח" את המשמעות של מנהיגות. למרות השוני הרב ולעיתים סתירות ביניהם, נראה כי יש הסכמה כי ניתן לפתח יכולות של מנהיגות וכי המפתח לפיתוח מנהיגות קשור לפיתוח העצמי של הפרט. כתוצאה מכך, גוברת ההתעניינות בפיתוח של מנהיגות עצמית כתנאי הכרחי להתפתחות של הפרט וכתנאי מקדים לניהול ומנהיגות

מספר מחקרים שביצענו הראו שאנשים בעלי יכולות גבוהות של מנהיגות עצמית היו בעלי ביצועים גבוהים יותר ונתפסו על ידי הסובבים אותם כמנהיגים טובים יותר לעומת אנשים בעלי ציונים נמוכים יותר במנהיגות עצמית.

מהי אם כן מנהיגות עצמית?
מנהיגות עצמית מתייחסת ליכולת של האדם להשפיע על עצמו ,לכוון את עצמו ולהניע את עצמו להשגת מטרות וביצועים גבוהים .
לאורך ההיסטוריה אנשים נתקלו במצבים שהיו בלתי אפשריים, מצבים שבהם החלומות שלהם הפכו למציאות...
סנדה דיי אוקונור- האישה הראשונה בבית משפט העליון של ארצות הבית, לא יכלה לקבל משרה כעורכת דין לאחר שסיימה את לימוד המשפטים. התפקיד היחיד שהיא קיבלה היה של מזכירה משפטית.
מייקל ג'ורדן- אולי שחקן הכדורסל הטוב בכל הזמנים, הוצא מנבחרת הכדור-סל בתיכון.
ללודוויג בטהובן- אחד המלחינים הגדולים בכל הזמנים, נאמר על ידי מורה למוסיקה שאין לו כל כישרון למוסיקה, והוסיף מאוחר יותר- "כמלחין- אין לו כל תקווה".
לוולט דיסני, הקריקטוריסט ומפיק הסרטים האגדי נאמר על ידי עורך עיתון "אין לך רעיונות מקוריים ויצירתיים".
הספר הראשון של ד"ר סוס נדחה על ידי 17 עורכים. העורך ה-28-ונגורד פרס, מכר 6 מיליון עותקים של הספר. ספר הילדים "מרק עוף לנשמה" נדחה על ידי 33 עורכים, ונמכר יותר מאוחר ביותר מ-10 מיליון עותקים.
אנשים אלה הם דוגמאות למנהיגות עצמית במיטבה, להצלחה 'למרות' ולא 'בזכות' הנסיבות.
התפיסה של מנהיגות עצמית גורסת כי "אם אתה מאמין בכך, תוכל להשיג את זה. אם אתה יכול לחלום על זה, תוכל להיות את זה".

כיצד אם כן אפשר לפתח מנהיגות עצמית? קיימים 2 עקרונות ו-3 אסטרטגיות לפיתוח המנהיגות העצמית.
עקרונות

  1. שליטה ובחירה- לכל אחד מאיתנו יש יכולת לבחור את התגובה שלו לסיטואציה. בחירת התגובה תשפיע על השתלשלות האירועים. לדוגמא כאשר מגיע לקוח וצועק על נותן השירות, התגובה של נותן השירות היא זאת שתקבע כיצד יימשך האירוע. ההבנה שביכולתנו לבחור את אופן התגובה ועל ידי כך להשפיע על אירועים היא מפתח לניהול עצמנו ולהתנהלות אפקטיבית.
  2. חוזקות הן הבסיס לצמיחה שלנו- רובנו נוטים לרצות לשפר את החולשות שלנו ושל אחרים, אך המקור האמיתי לצמיחה והתפתחות הוא חיזוק של העוצמות שלנו. אם עובד קיבל בהערכת ביצועים ציון של 2 במתן שירות וציון של 4 בפיתוח יוזמות (מתוך 5), הנטייה הטבעית שלנו היא לנסות ולשפר את יכולות השירות שלו. אם ישפר את יכולות השירות שלו מ-2 ל-3 יהיה לנו עובד ממוצע במספר תחומים. אם לעומת זאת, נמצא לו יותר עיסוקים הקשורים ליוזמה ופחות למתן שירות ונחזק את יכולות היוזמה שלו- לפיכך נקבל עובד מצטיין בתחומים מסוימים. סביר שהדבר גם ישפיע על הדימוי העצמי ועל יכולת ההתנהלות גם בתחומים אחרים. לכן, הדגש הוא על פיתוח חוזקות כמנוף לפיתוח עצמי וגם ככלי להתמודדות עם החולשות.


אסטרטגיות
  1. אסטרטגיות התנהגותיות - המטרה שלהן היא להגביר התנהגויות שמביאות לתוצאות חיוביות
    • התבוננות ופרשנות- מציאות היא תמונה סובייקטיבית שלנו על המציאות. ככל שנשפר את המודעות שלנו לגבי התנהגויות שלנו- מדוע נהגנו באופן מסוים ומה היו התוצאות נוכל לשפר את ההתנהגויות והקשרים שלנו עם אנשים. בייעוץ אישי שעשיתי לאחרונה פגשתי מנהלת שהתלוננה על הקושי שיש לה עם המנהלת שלה שכל הזמן מחליטה בשבילה. במהלך הפגישות הבינה הנועצת שבמידה רבה הדבר נבע מההתנהגות שלה- היא שאלה הרבה שאלות ושידרה בכך חוסר ביטחון. הנועצת הבינה שהדרך לשנות את האינטראקציה עם המנהלת היא קודם כל דרך שינוי ההתנהגות שלה. לאחר מספר חודשים היא אמרה שהמנהלת שלה "משחררת" הרבה יותר ומאפשרת לה לקבל החלטות. על ידי שינוי ההתנהגות שלנו נוכל לשנות התנהגויות אצל אחרים. במקרה אחר, לקוחה שלי שנכנסה לארגון חדש לתפקיד מאוד בכיר התלוננה שהמנהלים שמתחתיה "ממדרים אותה". היא החליטה ל"העמיד אותם במקום" ודרשה להיות מיודעת. רק לאחר שהבינה שהם חוששים ומאוימים, ורק לאחר ששינתה את הסגנון מכוחני לשיתופי החל השינוי לו ייחלה.
    • ב. הצבת מטרות עצמיות. לפני מספר שנים פגשתי בפקידה שהתקבלה לעבודה בארגון גדול. היא הייתה שנה בתפקיד, אך אמרה לי שברור לה לגמרי לאן היא רוצה להגיע-היא רוצה לנהל את הסניף שבו היא עובדת. 10 שנים לאחר מכן פגשתי את אותה "פקידה" כשהיא ישבה על כיסא המנהלת. העובדים אמרו שהיה לה ולהם ברור לאן תגיע.
  2. אסטרטגיות של תגמול
    • תגמול עצמי. ג'סיקה פרקר "מסקס והעיר הגדולה" פירגנה לעצמה בזוג נעליים לאחר הצלחה. זהו סוג אחד של תגמול עצמי. במפגש של פיתוח מנהלים של דרג ביניים התלונן אחד המנהלים שהמנהל שלו "קמצן" במחמאות- תלונה שחוזרת על עצמה פעמים די רבות, כי הרי כולנו לא אף פעם לא "סובלים מעודף הערכה של אחרים". במפגש הוא סיפר על הצלחה משמעותית בפרויקט שניהל. המנהל שלו "זרק" מילה אך לא ממש התפעל. שאלתי אותו כיצד הוא הגיב להצלחה שלו? . מסתבר, שלמרות שהוא שמח, הוא לא ממש פירגן לעצמו אלא גם קיבל את זה כמובן מאליו. פעמים רבות אנחנו מחכים שאחרים יעריכו את העשייה שלנו- אכן זה חשוב, אך לא פחות מזה- חשוב שראשית נדע להעריך את עצמנו. הערכה עצמית היא המנוע החזק ביותר, ודרכו נוכל ל"הדביק" גם אחרים בהערכה כלפינו.
    • דרך נוספת לתגמול היא לא רק בסופו של תהליך, אלא גם במהלכו. מחקרים רבים מראים שהדרך לשפר שביעות רצון ממשימה היא להפוך אותה ליותר מאתגרת וליותר משמעותית. על זה נאמר: "החיים הם כמו אופניים. אם קשה לך סימן שאתה בעליה, אם קל לך, סימן שאתה בירידה...". המשמעות הניהולית היא שכדי לגרום לאנשים הנאה בעבודה לא תמיד צריך להקל עליהם. לפעמים דווקא האתגר גורם להנאה ולסיפוק. גם כאן, לא צריך לחכות שהמנהל יגרום למשימה יותר מעניינת או משמעותית. אנחנו יכולים ליזום ולמצוא דרכים להפוך את התפקיד שלנו ליותר מעניין, יותר מתאים לכישורים שלנו או יותר משמעותי.
  3. אסטרטגיות הקשורות למחשבות ותפיסות

    ישנן מספר אסטרטגיות המביאות ליצירה ושימור של דפוסי חשיבה פונקציונליים:
    • הערכה ואתגור של אמונות והנחות לא רציונאליות.
      בתלמוד נאמר שאנחנו לא רואים דברים כמו שהם אלא רואים אותם כמו שאנחנו פעמים רבות אנו מפרשים את המציאות באופן הקשור להנחות ואמונות שיש לנו לגבי אנשים, מצבים והחיים בכלל. טברסקי וכהנמן (Kahneman & Tversky), חתני פרס נובל לכלכלה, דן אריאלי ואחרים הדגימו במחקריהם את ההשפעה המכרעת שיש לאמונות ותפיסות לא רציונאליות שלנו על קבלת החלטות והתנהגויות שלנו. מרסל פראווסט טען שהמסע האמיתי לגילוי איננו לראות נופים חדשים, אלא להתבונן על הנופים הקיימים בעיניים חדשות. אנשים אשר רוצים לשפר את יכולות המנהיגות העצמית שלהם צריכים לאתגר את האמונות והמחשבות שלהם ולנסות למצוא הסברים חלופיים. לדוגמה, מנכ"ל חדש שנכנס לארגון פיתח תפיסה שלילית על סמנכ"ל משאבי אנוש בטענה שהוא חלש כיוון שכאשר נכנס אליו לביקור פתע שמע את אחד העובדים צועק על הסמנכ"ל. הוא היה בשוק שהסמנכ"ל לא העמיד אותו במקומו. ההתייחסות לאותו סמנכ"ל הפכה מזלזלת וחיזקה את תפיסת המנכ"ל לגבי אותו מנהל. רק לאחר חודשים התברר לאותו מנכ"ל שאותו עובד שהשתולל סבל ממחלה ממושכת "והתפרק" באותו יום. איתגור המחשבות שלנו עשוי להביא אותנו לפרשנויות אחרות ולמנוע קיבעון על תפיסות לא רציונאליות.
    • דיבור עצמי (self-talk)
      מה שאנחנו אומרים לעצמנו – בינינו לבין עצמנו. מחקרים רבים מצאו קשר בין דיבור עצמי לבין הצלחה במטלות שונות. לפני מספר שנים ליוותי מנהלת שנחשבה תמיד לאדם מאוד חזק ולעיתים אפילו קצת קשוחה וקרה מידי. באחד המפגשים עם העובדים העלה אחד העובדים סיפור אשר הזכיר לה סיטואציה קשה במשפחתה והמנהלת החלה לבכות. במשך מספר ימים כעסה על עצמה המנהלת על כך ש"התפרקה" ליד עובדיה וחששה שתיתפס כחלשה. רק לאחר שנפגשנו ולאחר שהצליחה לשנות את המילים הקשות שאמרה לעצמה ("אני חלשה", "עשיתי בושות ליד כולם"...) באמירות מחזקות ("עכשיו הם ייראו שאני אנושית") חזרה לתפקוד רגיל. הדיבור העצמי החיובי שלה אף סייעה לה לשפר את הדימוי מ"דג הקר" לאדם "רגיש". כדי לשפר את המנהיגות העצמית יש לתרגל אמירות חיוביות (למשל, "על מה אני אסירת תודה").
    • דימוי מנטאלי
      מרק ספיץ, השחיין שזכה ב-7 מדליות זהב, ונחשב לאחד הספורטאים הגדולים בכל הזמנים סיפר שאחד הסודות שלו להצלחה המטאורית הוא תרגול מנטאלי של התחרות (ערב לפני הוא דמיין את עצמו קופץ למים, שוחה וזוכה). הדימוי המנטאלי מאפשר לאדם להתנסות בפעולה, לתרגל אותה ולחוות את התוצאות שלה מבלי שעדיין ביצע אותה בפועל. מחקרים מצאו שאנשים אשר מדמיינים את ביצוע המטלה ואת התוצאות שלה מצליחים יותר בביצוע הממשי. כדי לחזק את הביצוע שלך חשוב לתרגל "על יבש" את המשימה. אנשים עושים זאת לפני פרזנטציות, אך יש לכך ערך רב גם לפני משימות חשובות. התרגול המנטאלי מאפשר להתכונן למצבים שונים ולתרגל תגובות שונות.
      מנהיגות עצמית היא איננו תוצאה, אלא תהליך. תהליך של התפתחות וצמיחה שמסייע לכל אדם להצליח יותר במה שהוא עושה, להיות עובד טוב יותר, מנהל אפקטיבי יותר ואדם שלם יותר.

אולי מה שמסכם הכי טוב מנהיגות עצמית הוא המשפט של החוקר כריסטופר נק: "כשאתה נאבק בפחדים שלך, זכור: אם אתה לא מפחד להתמודד עם המוסיקה, אולי תוכל יום אחד לנצח על התזמורת".

   
אודות תמורות
צוות תמורות TPS
צור קשר
מוצרים ושירותים פיתוח כישורים
מתודולוגיה ותכנים
מדידה וביצועים
למידה והדרכה
מגזרים ולקוחות מרכז ידע
מאמרים
צור קשר © 2012 כל הזכויות שמורות לתמורות | חפשו אותנו ב-